MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

9 PASSOS PER A TRAURE PARTIT A UNA FIRA PROMOCIONAL

Participar en una fira turística per a promocionar els nostres serveis és una inversió elevada en moltes ocasions i, una vegada que hem decidit fer l’esforç, no podem malgastar l’oportunitat. Què fem per a optimitzar al màxim la nostra presència en una fira?
Turisme Comunitat Valenciana, a través de CreaTurisme, ofereix formació a les empreses adherides a aquesta estratègia i entre les sessions s’inclou una píndola formativa específica sobre com optimitzar la participació en fires promocionals.

Segons explica Esther Valero, tècnic de promoció de turisme nàutic i busseig, “aquesta formació està destinada a aquelles empreses que fins ara no havien utilitzat aquest mitjà de promoció, o que no l’utilitzen de manera efectiva. Aquesta circumstància es dóna tant en turisme actiu com en cultural, natural o rural, sectors principalment compostos per xicotetes empreses, encara que també podem trobar sectors i empreses ja molt acostumats a participar en fires i altres accions promocionals, on aquest tipus de formació no és tan necessari.”
Sesión formativa en la feria MedSea de Alicante 2019
Així, segons la formació impartida pel programa CreaTurisme, és recomanable seguir un pla de 9 passos per a treballar la fira abans que comence, durant i una vegada finalitzat el certamen.

ABANS DE LA FIRA

1. Analitza competidors i públic objectiu

Intenta recollir tot tipus d’informació i detalls sobre quines altres empreses del teu sector estaran presents i quin tipus de visitant acudeix a aquest certamen. Part d’aqueixa informació ja l’hauràs tinguda en compte a l’hora de decidir acudir a aqueixa fira però una vegada inscrit tens accés a fonts més concretes com són les plataformes en línia de networking i expositors que et poden servir per a fer una anàlisi més detallada: com es mostren, quins interessos busquen, etc.

A més Turisme Comunitat Valenciana amb àmplia experiència en fires turístiques et pot aportar informació valuosa sobre quins actors són claus en cada certamen.

2. Estableix objectius concrets

Què vols aconseguir quan tornes de la fira: coneixement i relacions públiques, nous clients, vendre més a la teua cartera actual, fidelizar a aqueixos antics clients…? En funció del que necessites segons la fase d’expansió en la qual et trobes hauràs de decidir com preparar la teua presència en la fira: quin valor, missatge, idea força, imatge vols deixar; quins productes vols destacar especialment; quins contactes són fonamentals.

3. Defineix un pla d’acció

D’acord als objectius que t’has plantejat, hauràs de decidir:
– Com serà el teu estand i quin material promocional has de dissenyar
– Quines invitacions personals has d’enviar
– Quins contactes i reunions has d’intentar aconseguir
– Què workshops o esdeveniments t’interessen

4. Comunica la teua participació

Quanta més gent sàpia que estaràs en la fira, millor. Fes-ho saber a empreses i mitjans de comunicació especialitzats, transmet el teu valor, indica’ls la teua localització i posa’t a la seua disposició.

Avisa tant als possibles contactes com als mitjans de comunicació o bloguers especialitzats. Per a això, prepara, d’una banda, una base de dades de clients, proveïdors, venedors, partners i administracions i, per un altre, una base de dades de blogueres, mitjans o periodistes de premsa, revistes, televisió i ràdio.

DURANT LA FIRA

5. Explora i explota les xarxes socials

Les xarxes socials són un aliat a l’hora d’amplificar la teua presència en la fira. Pots utilitzar-les abans d’acudir a la fira per a anunciar la teua presència i durant el certamen per a realitzar publicacions sobre les novetats que portes, les activitats en el teu estand, etc.

Per a augmentar la visibilitat de les publicacions, utilitza l’etiqueta de la fira i localitza els perfils dels contactes que t’interessen i escriu les publicacions esmentant-los.

6. Mou-te i connecta

Més enllà de les reunions o trobades previstes en el teu pla d’acció, mou-te, parla amb els teus veïns d’estand i participa en les diverses accions paral·leles que organitza la fira: sessions formatives, esdeveniments, workshops. Aprofita també la zona de premsa i intenta conéixer mitjans especialitzats als quals poder informar sobre el teu producte.

Algunes fires disposen d’apps o intranets que es mantenen actives durant el certamen per a continuar establint contactes.

7. Capta l’atenció i desperta emocions

Intenta oferir experiències diferents en el teu estand, usa la creativitat i organitza activitats originals: concursos, jocs, degustacions,…

8. Crea relacions i genera confiança

En els teus contactes, no vengues el teu producte res més acostar-te, els bons negocis es basen en la confiança. Pregunta sempre, abans de parlar de tu: qui són?, què fan?, què els sembla la fira? com veuen el sector? i si perceps confiança, aprofundeix: quines necessitats té? quins són els seus pròxims reptes? què els agradaria canviar de la seua activitat?…
Stand en la feria MedSea de Alicante 2019

DESPRÉS DE LA FIRA

9. Recorda i feix el seguiment ràpid

En moltes ocasions, els contactes en una fira es multipliquen i enmig de l’activitat frenètica és difícil guardar registre de tot l’ocorregut. És recomanable, no obstant això, fer almenys algunes notes ràpides en el mòbil després de cada conversa: nom del contacte, de quin heu parlat i quin heu acordat (fer una reunió, manar informació, manar ofertes, etc).

Recorda que quan acabe la fira i tornes, has de repassar tota aquesta informació i posar-te en contacte de seguida perquè el teu interlocutor recorde com va ser la vostra conversa. Torna a fer seguiment passat un temps per a avaluar el grau d’interés.

Probablement complir adequadament amb els 9 passos no és fàcil sobretot per a empreses xicotetes però Turisme Comunitat Valenciana ofereix assessorament. Segons Esther Valero “des de Turisme Comunitat Valenciana oferim orientació a totes les empreses turístiques valencianes i, a més, aquelles empreses adherides a CreaTurisme, que han de complir uns determinats requisits de competitivitat, tenen accés exclusiu a accions que estem preparant com són workshops amb agències de viatges o espais diferenciats en l’estand de Comunitat Valenciana en determinades fires”. Per a la tècnic de promoció de Turisme, “una fira és una eina molt efectiva si es prepara adequadament.”