MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

QUÈ ÉS L’ECOTURISME?

La Setmana Santa és una de les temporades de major demanda d’ecoturisme en la Comunitat Valenciana.  Segons Turisme Comunitat Valenciana, aquests dies, a més dels ponts o caps de setmana al llarg de l’any, són els períodes de major afluència en les empreses d’ecoturisme de la Comunitat Valenciana.

Però, què és l’ecoturisme en la Comunitat Valenciana?

El principal problema a l’hora de definir aquest producte és la gran transversalitat d’una idea tan àmplia com és el “ecoturisme”. Segons l’Organització Mundial del Turisme, l’ecoturisme és aquell en el qual la principal motivació de viatge és l’observació i apreciació de la naturalesa o de les cultures tradicionals dominants en les zones naturals. Aquest turisme inclou elements educacionals, d’interpretació o conservació de la naturalesa i procura reduir els impactes negatius sobre l’entorn natural i social.

El programa d’Ecoturisme de Turisme Comunitat Valenciana es basa en la declaració realitzada en 2016 en el I Congrés Nacional d’Ecoturisme. Així, aquesta modalitat es defineix com el viatge a un àrea natural per a conèixer-la, interpretar-la, disfrutar-la i recorrer-la, al temps que s’aprecia i contribueix de forma pràctica a la seua conservació, sense generar impactes sobre el medi i repercutint positivament en la població local.

Podríem dir aleshores que l’ecoturisme és més aviat una actitud, una forma de viatjar aplicable a empreses diferents i productes diferents.

En concret, en la Comunitat Valenciana, entre les empreses que es reconeixen com a ecoturístiques, predominen les d’allotjament (42%) i turisme actiu (32%) encara que també hi ha guies de turisme (18%) i restaurants (10%), entre altres, segons el Diagnòstic de l’Ecoturisme de Turisme Comunitat Valenciana.

Aquestes empreses asseguren que les visites als nostres Parcs Naturals, l’agroturisme, el senderisme interpretatiu, l’observació de la naturalesa o el birdwatching són activitats lligades a l’ecoturisme que ofereixen.

EL VALENCIÀ, EL PRINCIPAL ECOTURISTA EN LA COMUNITAT

Segons les empreses valencianes dedicades a aquesta oferta, els mateixos valencians són els clients principals, seguits dels turistes procedents de la resta d’Espanya, principalment de Madrid, Catalunya i Castella-la Manxa.

Entre els mercats internacionals, el Regne Unit i França són els principals  emissors de ecoturistas a la Comunitat Valenciana però alemanys i holandesos són també representatius.

La gran majoria de ecoturistas que visiten la Comunitat ho fan en família o en parella i tenen principalment entre 30 i 45 anys. És també destacada la demanda entre viatgers de 45 a 60 anys i, no cal perdre de vista als joves de 18 a 30 anys, que se situen com a tercer client més important, segons el diagnòstic de l’ecoturisme en la CV.

A més de la naturalesa, el ecoturista en la Comunitat Valenciana sol interessar-se per la gastronomia i les rutes culturals.

DESCONCENTRACIÓ I DESESTACIONALITZACIÓ

El principal valor del ecoturista per a una destinació és el de la desconcentració geogràfica, a més de la desestacionalització. Més enllà de la rendibilitat, aquest perfil és de gran interès estratègic per a un model de turisme sostenible que vertebri el territori.

En general, no es tracta d’un turista d’alta despesa en destinació. Tant el turista nacional de senderisme com el que visita àrees naturals tenen una despesa mig diària inferior al turista nacional mitjà. Segons les últimes dades de Estadístiques de Turisme Comunitat Valenciana corresponents a 2017, el turista nacional de senderisme gasta cada dia 32’8 euros i es queda 4’7 dies de mitjana, mentre que el de les àrees naturals gasta una mitjana de 34’3 euros diaris i està aquí 4’5 dies. Ara bé, aquests turistes solen viatjar a zones menys saturades turísticament i prefereixen no viatjar en les vacances d’estiu o Nadal.

QUINA AJUDA OFEREIX TURISME COMUNITAT VALENCIANA A les EMPRESES ECOTURÍSTIQUES?

L’ecoturisme és una tendència creixent en la forma de viatjar en el món i els Estats Units és considerat el principal país emissor a nivell mundial. En la Comunitat Valenciana aquesta oferta és encara incipient i compta amb un nombre reduït d’empreses, la majoria dedicades a l’allotjament. Encara així la formació universitària o professional en turisme en aquest sector és major que en uns altres però requereix de major qualificació en àrees com la comercialització, el màrqueting en línia o els idiomes.

En aquest sentit, Turisme Comunitat Valenciana posa a la disposició d’aquestes empreses diferents serveis. L’estratègia CreaTurisme disposa d’un  programa específic d’Ecoturisme al qual s’hi estan adherint ja empreses per accedir a suport específic en la presència a fires o en l’organització de fam trips o press trips que incloguin experiències o estades en aquestes empreses, la promoció a través de les oficines Tourist Info o la comercialització d’experiències en línia a través de la plataforma Experiències CV. Igualment, la Xarxa de Centris de Turismeofereix formació gratuïta.

A més, Turisme Comunitat Valenciana disposa d’una línia d’ajudes anual destinada a empreses turístiques on l’impuls desestacionalizador de l’oferta és un gran valor.