MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

VIATJAR ESTÀ EN L’ADN DEL BRITÀNIC

Passat el 29 de març, seguim sense tindre cap certesa sobre el que passarà amb el Brexit. L’última votació en el Parlament britànic l’1 d’abril apuntava el model noruec com a eixida probable, és a dir, una opció que permetria al Regne Unit romandre en l’Espai Econòmic Europeu però no participar de polítiques comunes d’agricultura o pesca o sotmetre’s a la jurisdicció del Tribunal Europeu de justícia. Tot i això, encara està obert el procés i encara planeja la incertesa sobre les seues conseqüències.

Ara bé, sí que tenim dades certes sobre la Comunitat Valenciana i Espanya com a destinacions per al Regne Unit. Sobre aqueixes certeses van parlar els diversos experts reunits en la Jornada Tècnica sobre el mercat britànic que es va realitzar a Benidorm el 21 de març sota el lema És el Brexit una amenaça per al turisme de Benidorm i la Costa Blanca?. Certeses sobre l’impacte que ja està tenint la negociació i la incertesa sobre el Brexit. Però certeses també sobre les nostres fortaleses i sobre les vies per a continuar sent competitius en aquest mercat.

QUIN IMPACTE ESTÀ TENINT JA EL BREXIT?

Menys turistes però més despesa

La incertesa i la inseguretat jurídica que provoca el Brexit va tindre una influència moderada en el comportament d’aquest mercat en 2018. A Espanya, el nombre de turistes va decréixer un 1’6% però en la Comunitat Valenciana va mantindre encara un lleuger creixement del 0’7%.  Encara així, el director de la OET de Londres, Javier Piñanes, considerava insignificant l’afecció donat el gran creixement que ha tingut el mercat britànic des de 2011. A més la despesa turística i el nombre de pernoctacions van mantindre un bon comportament. En la Comunitat en concret la despesa va pujar un 3’9%.

En 2019 al mes de gener es va produir una afecció més important, amb un descen del nombre de britànics a la Comunitat del 13%. Tot i això, febrer ha canviat aquesta tendència i ha pujat un 5’2% l’arribada de turistes des de Regne Unit, segons dades de Frontur-Egatur publicades a Estadístiques de Turisme Comunitat Valenciana. A més, continua pujant la despesa, al febrer s’ha incrementat més d’un 11% respecte al mateix mes de 2018.

S’avancen les reserves d’hivern

No hi ha dubte que els avatars pels quals ha passat la política britànica en els últims mesos han afectat el ritme de reserves. Turespaña fa seguiment setmanal amb la companyia GFK i el Brexit està tenint gran incidència. En aquest sentit, es detecta un increment de reserves a curt termini, s’avancen les d’hivern, però es redueixen les d’estiu, que s’ajornen motivades probablement per la incertesa. En aquest sentit, el director de la OET de Londres, Javier Piñanes, assegurava que a Espanya l’hivern 2018-2019 finalitzarà amb balanç positiu i apuntava l’1% de creixement al gener.

Per a estiu, en la Costa Blanca es calcula una baixada del 7%, encara que Piñanes, apunta que és una reducció semblant a la de les destinacions competidores o fins i tot inferior.

Més paquets i Tot Inclòs per a estiu

No obstant això, amb la finalitat de tindre-ho tot organitzat amb antelació, es detecta un augment de la venda de paquets sobretot a les famílies, on creix un 5%. També es detecta un auge en el Tot Inclòs per a aquest estiu 2019 possiblement perquè les famílies contracten aquesta modalitat per a poder controlar la despesa per endavant.

La resta de modalitats cau un 1% perquè en aquests casos el britànic encara no ha pres una decisió davant la incertesa del Brexit. Pot permetre’s esperar fins a l’últim moment i està optant per això. Això pot donar la volta als resultats de les vendes per a l’estiu de 2019 sobretot per a la Comunitat Valenciana on el sector té menor dependència dels paquets turístics (25% enfront del 50% de Canàries o Balears per exemple).

QUINS RISCOS AFEGITS AFRONTEM?

Durant la jornada es va advertir també d’altres riscos afegits al vaivé polític del Brexit, com:

  • Les notícies alarmistes de mitjans de comunicació
  • La situació de touroperadors i companyies aèries, tal com va passar amb Monarch
  • L’evolució del tipus de canvi de la lliura, la desocupació i en general l’evolució de l’economia britànica
  • La situació de mercats competidors, tant estrangers com Grècia o Turquia, com a nacionals, Balears i Canàries.

AMB QUINES FORTALESES COMPTEM?

Desconcentració motivacional

Malgrat el panorama incert, durant la jornada es van escoltar declaracions en positiu. Javier Piñanes advertia que, a pesar que el sol i platja és el producte més consumit pel britànic (70%), puja el turisme de creuers, el turisme urbà i el de naturalesa. Es tracta d’una finestra d’oportunitat per a buscar el que va anomenar “desconcentració motivacional”, incentivar al britànic que busca la platja amb un plus d’oferta de naturalesa o gastronomia. En això va lloar l’estratègia de Turisme Comunitat Valenciana en general i de Benidorm i la Costa Blanca en particular que estan treballant per oferir un bon mix de producte per a limitar la dependència del sol i platja i complementar amb nous productes. En el mateix sentit, Piñanes va apostar per treballar per la desconcentració geogràfica i captar demanda per a l’interior. Segons les seues dades, a Espanya el 92% dels turistes de Regne Unit visiten costes i illes però desconeixen la resta del territori.

Igualment el CEO de Mabrian Analytics, Alex Villeyra, va apuntar que amb les dades d’esments en xarxes socials es detecta una lleugera reducció de la dependència del sol i platja i un increment del turisme actiu, el gastronòmic, el natural i el familiar.

Oferta més desestacionalizada que la dels competidors

Segons Piñanes, en aquest mercat Espanya té com a principals competidors a França i Itàlia però sobretot Turquia, Egipte i Grècia. L’avantatge competitiu enfront d’ells, segons el director de la OET, que és disposem d’una oferta més estable durant tot l’any.

Mentre Espanya té una quota del 40% a l’hivern, Turquia només té un 2%

Bona connectivitat

El director de la OET va parlar literalment de la “immillorable connectivitat” de la Costa Blanca amb Regne Unit. No en va l’aeroport d’Alacant connecta amb 23 destinacions a Regne Unit i aquest mercat aporta el 40% dels seus passatgers, segons va apuntar el director de l’aeroport, Tomás Melgar.

Melgar va assegurar a més que l’aeroport d’Alacant està preparat des d’un punt de vista operatiu per a qualsevol dels escenaris de Brexit possibles. Davant un possible enduriment dels controls en arribades, el director va informar que ja estan aplicant mesures, com la instal·lació de 70 màquines ABC (Automatic Border Control) coordinades amb policia nacional i l’increment i coordinació de les zones de control duaner de béns.

Seguretat i satisfacció hotelera enfront de preu

Segons el monitoratge de les dades de Mabrian Analytics, els nivells de satisfacció del turista britànic a Espanya són molt positius en seguretat, producte turístic i servei hoteler però no ho són en preu. Aquesta variable va ser també apuntada per Susana de la Penya, de GFK. De fet va advertir que en les destinacions competidors creix la venda de paquets turístics (un 13% en l’estiu de 2019) però baixen els preus (-35 lliures).

Bona promoció

En la promoció de la nostra destinació la col·laboració públic-privada funciona i s’han activat tota una bateria d’actuacions per a 2019 entre agents privats, Turisme Comunitat Valenciana, els patronats provincials i Turespaña per a reforçar el mercat i potenciar les vendes i reserves.

VIATJAR ESTÀ EN L’ADN DEL BRITÀNIC

Malgrat les incerteses, en la jornada també es va deixar clar que hi ha un tret del ciutadà britànic que el *Brexit no canviarà. Viatjar està en l’ADN del consumidor del Regne Unit. Per a ell és una necessitat i les vacances estan en la seua llista de “spend priority”.

PUNT D’INFORMACIÓ PERMANENT

En tot cas, la informació sobre el procés del Brexit encara que molt canviant en funció dels avatars polítics està sent seguida de prop des de les institucions i la Generalitat en concret té habilitada una web específica a través de Europe Direct

Temas enlazados | ||