MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

ASTROTURISME I DESPOBLACIÓ

En la Comunitat Valenciana tenim destinacions que poden presumir d’estar entre els millors cels d’Europa per a l’observació astronòmica. Quatre municipis de la comarca dels Serrans pertànyen a la Reserva Starlight Gúdar-Javalambre, una certificació que atorga la Fundació Starlight, impulsada per l’Institut d’Astrofísica de Canàries i afavorida per la Unesco.

“Només hi ha 10 reserves declarades a tot el món. Això vol dir que estem en una de les zones més privilegiades del planeta per a veure el cel”, assegura Alejandro Vera, director de AstrExperiència, empresa que promou el turisme de les estreles en aquesta comarca de l’interior de la província de València.

Però hi ha també comarques com la Vall d’Albaida o el Ports, que alberguen  municipis i allotjaments turístics que ofereixen astroturisme. Astromaestrat, a Culla,  ofereix activitats d’astroturisme en el municipi del Maestrat, a Castelló.

Astroturismo. Plaza de Aras de los Olmos

OPORTUNITAT PER A RETINDRE POBLACIÓ

En general són municipis xicotets amb poca població, poc desenvolupament industrial i baix nivell de contaminació lumínica que, per això mateix, reuneixen bones condicions per al turisme de les estreles. Luis Martínez, director de la Fundació Starlight, subratlla l’oportunitat que obri aquest tipus de turisme per a la vertebració del territori “És una eina perfecta per a combatre la despoblació i també per a deslocalitzar el turisme de les grans ciutats.”

En la Comunitat, comencen a aparéixer empreses que aposten per aquest nínxol de mercat i treballen la combinació del turisme de les estreles amb el turisme rural com AstrExperiència, Astroescénica, Cosmofísica o Astromaestrat.

A més, diferents empreses de turisme actiu, realitzen activitats de senderisme interpretatiu dedicades a la interpretació del cel, utilitzant cims emblemàtics del nostre territori, com pot ser el Bartolo, el Penyagolosa o el Xorret de Catí.

Alejandro Vera ens conta que el “paquet normal d’activitats que ofereixen en AstrExperiencia consisteix en una xarrada d’iniciació a l’astronomia i una observació. “També organitzem jornades i festivals d’astronomia que funcionen molt bé”. L’Astre Festival 2018 celebrat en el municipi de Aras de los Olmos va arribar a rebre més de 600 visitants en un dia. Es van programar activitats des de les onze del matí fins a la nit i “tot això en col·laboració amb els hotels de la zona”.

A més, entre l’oferta de serveis que disposen aquests municipis d’interior podem trobar diversos centres i observatoris:

– Centre Astronòmic de l’Alt Túria
– Observatori Astronòmic de Morella
– Observatori Astronòmic de Llaures dels Olmos (Universitat de València)
– Observatori Astronòmic de Culla
– Observatori Astronòmic de la Todolella
– Observatori Astronòmic de Vistabella

Observatorio astronómico Aras de los Olmos

TURISME SOSTENIBLE TOT L’ANY

Es poden fer observacions astronòmiques durant tot l’any. Segons assegura Alejandro Vera, “el cel és diferent en cada estació. Cada estació té unes constel·lacions dominants”, afirma. “La terra fa una volta al voltant del sol cada 365 dies, per la qual cosa hi ha una part de l’univers que només podem veure en certes èpoques de l’any. Si el visitant vol conéixer realment el cel ha d’observar-lo durant tot l’any. Això permet que puga tornar al territori amb els seus amics o familiars repetides vegades i, d’aquesta manera, afavorir el turisme de la zona”, conclou.

És un tipus de visitant, a més, molt respectuós amb el medi ambient. Les persones que solen participar en activitats relacionades amb l’astroturisme responen a un perfil científic o expert o al de l’amant de la natura, que troba en l’observació de les estreles una altra manera de gaudir del paisatge natural.

Luis Martínez afig a més el valor que té el cel fosc “per a la supervivència de les espècies vives que habiten en el territori. Es calcula que prop de la meitat de les espècies necessiten el cel fosc. En el cas de molts ocells, és indispensable per a la seua reproducció”, argumenta. “Per tant, respectar la nit fosca és fonamental, no només a nivell turístic, sinó també per a protegir l’entorn natural del territori”.

Turisme Comunitat Valenciana, en la seua aposta per un model de turisme sostenible i inclusiu, impulsa aquest nou producte en el nostre territori. D’aquesta forma, segons explica la tècnic de promoció Rosa Molins, es treballa amb empreses i municipis per a estructurar una oferta de qualitat comercialitzable, que es puga vendre a través de la plataforma Experiències CV.

A més, s’ha integrat l’astroturisme en el Catàleg de Rutes Inclusives elaborat en col·laboració amb Cocemfe. La ‘Ruta de les Estreles’ a Castelló és un itinerari inclusiu que planteja una forma diferent de viure i gaudir la nit, així com de conéixer Castelló eixint des del Grau cap a l’interior de la província. La ruta inclou la visita al Planetari i a l’Observatori de la localitat pròxima de Culla