MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

COM INNOVEN LES TOURIST INFO EN L’ATENCIÓ PERSONAL AL TURISTA

El perfil de viatger independent, hipertecnològic, que busca experiències úniques cada vegada més personalitzades és una tendència creixent en el turisme hui dia.

Quin paper ha de complir l’atenció presencial en les oficines turístiques en destinació? Com s’adapta la Xarxa Tourist Info de Turisme Comunitat Valenciana?

La innovació, la creativitat i les noves tecnologies són els recursos que estan explotant les oficines de la Xarxa de Turisme per a posar en valor l’atenció personal al costat de la digital i facilitar el turisme accessible.

El Premi a la Innovació en la Xarxa Tourist Info reconeix anualment aquestes accions que es recopilen en un ebook.

Portada Ebook Tourist Info 2018

Descarrega el llibre electrònic que resumeix la innovació en les oficines Tourist Info en 2018

En 2018 el Premi a la innovació ha recaigut en propostes singulars com la de Vall de Pop que ofereix rutes per a experimentar els racons de la Vall amb tots els sentits, o les Tourist Info de València Ajuntament i Benidorm Centre que han instal·lat dispositius adaptats a persones amb diversitat funcional i han habilitat zones d’atenció mixta, personal i digital.

Premios Tourist Info

Premiats en el II Concurs Innovació Xarxa Tourist Info.

Aquests reconeixements es van entregar durant les XVII Jornades de la Xarxa Tourist Info de Turisme Comunitat Valenciana, celebrades a Manises i Riba-roja de Túria els dies 27 i 28 de novembre.

NOVES EXPERIÈNCIES INTERACTIVES

L’oficina de la Vall de Pop dóna servei a tota la Mancomunitat, composta pels municipis de Xaló, Llíber, Senija, Benissa, Benigembla, Murla, Parcent i Alcanalí. Una oficina per a un territori ampli que ha sabut optimitzar les noves tecnologies per a crear una experiència nova i cobrir a més un ampli territori. Es tracta del projecte “Va de Sentits”.

Tourist Info de la Mancomunidad Vall de Pop en Xaló

Tourist Info de la Mancomunitat Vall de Pop en Xaló.

Núria Castells, responsable de la Tourist Info de la Mancomunitat Vall de Pop, explica que la idea va sorgir “buscant un component unificador turístic que aglutinara l’essència del territori. La millor manera de fer-ho era creant una experiència sensorial a través dels cinc sentits. Per a això, hem tractat de convertir el nostre patrimoni natural i cultural i les nostres antigues tradicions en alguna cosa que es puga sentir. Es tracta de ‘musealitzar’ els nostres municipis en un dispositiu mòbil amb la intenció de traslladar-nos a l’origen de cadascun d’ells sense la necessitat de crear una gran infraestructura”, comenta.

L’experiència es pot viure de forma individual mitjançant un telèfon intel·ligent o en grup amb una guia especialitzada que ofereix l’experiència sensorial. En el cas de fer-lo des del mòbil, l’experiència s’inicia després d’escanejar un codi QR. Aquests codis es poden trobar en una sèrie de punts d’interés turístic. Ací pots consultar el mapa de codis QR de Xaló. En escanejar aquests codis el turista pot llegir en el seu telèfon intel·ligent una descripció de les experiències sensorials més destacades de cada recurs natural o turístic, com aquesta del riu Xaló o el Gorgos.

D’altra banda, si el turista decideix contractar la ruta amb un guia especialitzat, pot viure l’experiència sensorial d’una forma més àmplia. S’han dut a terme diferents rutes guiades durant aquest 2018 com la del gust, la del tacte o la de l’olfacte.

Va de Sentits

“Va de Sentits”: experiència turística sensorial a través de l’olfacte.

Joan Miquel Garcés, president de la Mancomunitat de la Vall de Pop avança que pròximament presentaran “el centre interpretatiu situat a l’interior de la Tourist Info, en la qual també es podrà sentir aquesta experiència”. Pretén ser una experiència de turisme accessible, perquè persones amb mobilitat reduïda, o amb deficiències visuals o auditives, podran conéixer l’experiència sensorial des de la mateixa Tourist Info de la Vall de Pop sense necessitat de desplaçar-se pels municipis.

Tots dos posen l’accent en la importància de la tecnologia aplicada al turisme. “Optimitza molt el treball i més quan es tracta d’una oficina unipersonal per a un territori tan gran”, opina Castells. “És perfecte tindre tota la informació turística en un dispositiu mòbil i a més poder viure-la amb els cinc sentits”. I conclou, “és una oferta de turisme experiencial que tens en la teua pròpia butxaca”.

Per a conéixer l’Església de “La Verge Pobra” i la “Casa Palau S.XVI” de Xaló, pots escanejar aquests codis QR en el teu mòbil.

Códigos QR Xaló

Codis QR de la ruta “Va de Sentits” en el municipi de Xaló.

ZONES DE DESCANS PER A CONSULTAR EL MÒBIL I DEMANAR CONSELL

“Ja que l’oficina de turisme està situada en un lloc privilegiat i compta amb unes extraordinàries vistes, hem habilitat una sala de descans i zona wifi per al visitant”, explica Virginia Agulló, informadora turística en la Tourist Info Benidorm Centre. “És una manera d’aprofitar aqueix moment de descans perquè el turista planifique la seua estada des del seu ordinador o tablet i puga consultar-nos qualsevol dubte o recomanació”, apunta Pilar González, també informadora de l’oficina. Aquesta sala compta amb una “taula tàctil adaptada per a persones que van en cadira de rodes. És una pantalla en la qual el turista pot trobar informació sobre el territori i sobre les activitats que pot fer”, apunta Agulló.

Igualment, la Tourist Info València Ajuntament disposa d’aquest tipus de zona d’atenció mixta. “Disposem d’una sala polivalent on el turista pot planificar la seua visita segons les explicacions dels informadors turístics”, comenta Tall Lluch, cap de l’Atenció al Visitant i Desenvolupament de Nous Negocis en Turisme València. El turista disposa de panells d’informació tàctils des dels quals pot descarregar el material turístic en el seu propi dispositiu per mitjà d’un correu electrònic.

Sala de descanso en la Tourist Info de Benidorm Centro

Zona de descans en la Tourist Info de Benidorm Centre.

INFORMACIÓ ACCESSIBLE A TOTS

Buscar informació d’una destinació per Internet no és sempre accessible per a tots. Les oficines Tourist Info cobreixen aquesta demanda amb serveis específics per a les persones amb diversitat funcional.

La ciutat de Benidorm està treballant per a ser destinació turística intel·ligent i la Tourist Info està emmarcada dins d’aquest projecte d’innovació. “Es pretén que l’oficina siga un centre de serveis per al visitant, per això s’ha creat un projecte específic sectorial de la Tourist Info Benidorm Centre: per a millorar l’accessibilitat i l’adaptabilitat mitjançant l’aplicació de les noves tecnologies en les pantalles informatives o la creació de fullets amb lectura braille”, explica González. “A més, tenim unes audioguies adaptades per a persones amb discapacitat auditiva que utilitzen audiòfon”, afig Agulló.

“Nosaltres li les facilitem al turista en l’oficina i l’ajudem a configurar-la. Amb aquestes audioguies podrà conéixer informació turística sobre Benidorm”.

Pantallas informativas

Pantalles informatives situades en la Tourist Info Benidorm Centre.

En l’oficina Tourist Info de València, s’ha posat en marxa Map’s Voice, una aplicació mòbil adaptada per a persones amb deficiència visual. Es descarrega mitjançant un codi QR i descriu de forma sonora alguns monuments o racons d’interés turístic. “A més, aquesta aplicació té com a complement uns plànols de la ciutat en braille”, conclou Tall Lluch. Per a utilitzar-la, el turista ha d’escanejar el codi QR de la imatge o acudir amb el seu telèfon intel·ligent a la Tourist Info València Ajuntament on els informadors turístics li la descarregaran.

QR València Map's Voice

Codi QR per a descarregar l’aplicació accessible Map’s Voice.

Finalment, “en l’oficina disposem de panells d’informació adaptats per a persones en cadira de rodes. Tenen un polsador que regula l’altura del panell”.

Punto de información táctil

Punt d’informació tàctil de la Tourist Info València Ajuntament.

GESTOR DE CUES PER A UNA ATENCIÓ MÉS INDEPENDENT I PERSONALITZADA

Tant Benidorm com València han instal·lat sistemes per a gestionar les cues. Tal com explica Filo Lluch, de València, “l’oficina està situada en un punt estratègic de la ciutat, per la qual cosa en ella es concentra un gran nombre de turistes i es formaven llargues cues”, explica. La instal·lació de l’I-Torn consisteix en una pantalla tàctil a l’entrada de la Tourist Info en la qual el turista selecciona l’idioma en el qual vol ser atés i el tipus d’informació que necessita. D’aquesta manera, el visitant es pot moure més lliurement, sap on està el que li interessa i qui li atendrà.

Sistema I-Turno

Informació personalitzada gràcies al sistema I-Torn en la Tourist Info Benidorm Centre.

XARXA TOURIST INFO

La Xarxa Tourist Info de la Comunitat Valenciana conta amb 216 oficines d’informació turística per tot el territori de la Comunitat, a més de 23 punts temporals d’informació turística.

La xarxa es caracteritza per aconseguir l’excel·lència en el servei. Així ho demostra el resultat de més de 7.000 enquestes a turistes, que valoren amb una mitjana de 9,42 punts sobre 10 la qualitat de l’atenció i la informació turística.