MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

ASTROTURISME: UNA EXPERIÈNCIA TURÍSTICA EMERGENT

L’astroturisme s’ha convertit en els últims anys en una modalitat de turisme sostenible de gran valor.

És una activitat que es duu a terme sobretot en els municipis xicotets i poc poblats on no hi ha desenvolupament industrial. Són territoris que també compten amb uns escassos nivells de contaminació lumínica i de pol·lució. Aquest aspecte és clau per a l’observació astronòmica.

La Fundació Starlight, dependent de l’Institut d’Astrofísica de Canàries, ha creat un sistema de certificació, mitjançant el qual s’acrediten aquells espais que posseeixen una excel·lent qualitat de cel i que representen un exemple de protecció i conservació. Són escenaris que incorporen l’observació del firmament com a part del seu patrimoni natural, paisatgístic, cultural o científic i fomenten al matex temps el “Turisme dels Estels”. Aquest sistema es basa en els principis arreplegats en la “Declaració sobre la Defensa del Cel Nocturn i el Dret a la Llum dels Estels”.

Segons Luís Martínez, director de la Fundació, la demanda de l’astroturisme “està obtenint uns resultats extraordinaris”. Ens explica que segons dades de Airbnb, en l’últim any “s’han incrementat les xifres de pernoctacions en punts amb certificació per al astroturisme”. Per exemple “en La Palma, l’increment ha sigut del 90%. En territoris de França l’increment de les pernoctacions ha aconseguit el 99% i en zones d’Hongria arriben al 105%”, explica.

“Per a obtenir bons resultats quant a turisme, a més de destacar la qualitat del cel, és necessari treballar molt”, afirma Maribel Aguilar, certificadora de destinacions Starlight. “El cel es pot veure igual des de molts punts. El que realment diferencia a una destinació turística astronòmica és la labor que fa per a potenciar-ho”, assenyala.

Què potencial té la Comunitat Valenciana en astroturisme?

Des de Turisme Comunitat Valenciana, Rosa Molins, tècnic de producte responsable d’astroturisme, afirma que es tracta d’un “nou producte turístic potent dins de l’oferta de la Comunitat”. Ho justifica enumerant els municipis valencians que pertanyen a la Reserva Starlight de Gúdar-Javalambre. “Alpont, Aras de los Olmos, La Yesa i Titagües formen part de la Reserva. Açò fa que el visitant interessat en aquest tipus de turisme puga identificar la zona clarament com un territori on practicar l’observació astronòmica a la perfecció”, comenta.

Astroturismo Astrexperiencia

Observació astronòmica organitzada per AstrExperiencia.

Existeixen altres municipis a la Comunitat Valenciana que també són destinacions d’astroturisme com “Culla, Morella, la zona d’Els Ports o el Desert de les Palmes”. “També tenim allotjaments amb certificació Starlight en territoris com la Vall d’Albaida o el Penyagolosa. Açò és un afegit més a l’oferta d’astroturisme”, valora Molins.

Luis Martínez assegura que la Comunitat té “grans territoris” per a dur a terme observacions astronòmiques. Incideix que cal “saber crear un bon producte turístic per a atraure visites”. El director de la fundació opina que de la mateixa manera que en aquest país “s’ha sabut aprofitar el bon clima de les regions per a fer camps de golf i atraure així als estrangers, tenim ara que atraure’ls per a veure els estels”. I afig, “molts turistes europeus vénen amb els seus telescopis i passen una llarga estada en els nostres territoris per a fer astroturisme. I l’experiència continua en combinar-ho amb altres valors turístics com la gastronomia o el senderisme”.

Com crear astroturisme?

Turisme CV, a través de CreaTurisme, treballa amb les destinacions que desitgen posar en valor els seus recursos. També amb les empreses que desitgen explotar-los turísticament. Segons Rosa Molins, és necessari escollir prèviament un públic objectiu. “S’ha de preparar un producte llest per al consum per part d’aqueix turista en una destinació concreta”, explica.

Segons Molins, en el públic objectiu de l’astroturisme es diferencien dos perfils:

Turisme Científic

Aquest grup estaria format per les persones que acudeixen a aquest tipus d’activitats motivades exclusivament per l’interès de l’observació astronòmica.

Turisme de Naturalesa

En el turisme de naturalesa trobem a les persones que, malgrat visitar el territori amb la finalitat de fer activitats d’oci en el mitjà natural, decideixen combinar o complementar la seua estada amb experiències d’astroturisme.

Observatorio Aras de los Olmosras

Centre astronòmic de l’Alt Turia en Aras de los Olmos.

Una bona opció per a iniciar la comercialització és aprofitar la plataforma ExperienciasCV de Turisme Comunitat Valenciana. Segons Molins, solament les experiències astroturístiques amb unes condicions de qualitat i preparació per al consum són integrades en la plataforma. “És una bona manera d’oferir productes estructurats per al consumidor en una destinació concreta”, conclou.

(fotografies cedides per AstrExperiencia)