MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

#WORLDPAELLADAY, EL PRINCIPI D’UNA ESTRATÈGIA

La paella valenciana té per fi el seu dia. El primer #WorldPaellaDay es va celebrar el passat 20 de setembre, en plena campanya de recollida de l’arròs. Els actors turístics de la Comunitat van unir les seues forces perquè aqueix dia tot el món parlara del nostre plat més internacional.

“Ara mateix s’estan celebrant esdeveniments vinculats amb la paella a París, a Londres, a Utrecht, a Tòquio, a Miami, a Moscou, a Buenos Aires, en Sao Paulo, a Oslo, a Estocolm, a Milà… I influencers, mitjans de comunicació i agents turístics tenen presència en ells”. Ens ho explicava el director de la Fundació València Turisme, Antoni Bernabé, amb un somriure permanent en els llavis.

En la Plaça de l’Ajuntament de València, sota aqueix sol que calenta emb força del setembre valencià, apuntava el groc del nostre plat més internacional. Es vivia un ambient d’eufòria davant l’èxit d’aquesta primera convocatòria. Deu cuiners de les tres províncies valencianes van cuinar diversitat de receptes l’ingredient principal de les quals era l’arròs.

UNA GRAN REPERCUSSIÓ: #WORLDPAELLADAY

L’estratègia de difusió de l’esdeveniment ha donat excel·lents resultats. El hashtag #WorldPaellaDay va ser Trendig Topic nacional i va aconseguir 1,3 milions de comptes. Durant nou hores va oscil·lar entre les posicions 2 i 4. Els tweets del compte oficial van arribar fins a les 134k visualitzacions. El hashtag es va mostrar a 3,7 milions de persones. En premsa es van registrar més de 200 impactes.

Alguns líders d’opinió i mitjans amb molta repercussió es van fer ressò en Twitter i Instagram. Entre ells, Iker Casillas, Muy Interesante, El Mundo Today, la Biblioteca Nacional, Llevant UD, Marató de València, Plácido Domingo, Karlos Arguiñano, José Andrés, Vogue Espanya, Cabronazi o Instagramers London. En les xarxes xineses Weibo i Wechat es van aconseguir 400.000 visualitzacions.

Les televisions nacionals i locals es van fer l’esdeveniment. No solament dins d’Espanya, sinó en més de quaranta països, entre els quals estan Itàlia, Argentina, Xile, Brasil, Panamà, Irlanda, Filipines, Andorra o Xina.

Cocineros Paella

Cuiners del restaurant Casa Riquelme en el World Paella Day

PAELLA O ARRÒS AMB COSES?

Paradoxalment, aqueix dia no solament es va cuinar paella. L’organització, conscient que són molts els que prostitueixen la recepta i que és impossible lluitar contra els elements, ha deixat màniga ampla perquè cada cuiner faça la seua interpretació.

“La gràcia d’aquesta cita radica que per un dia, els valencians cedim la nostra recepta a la resta del món. A nosaltres ens agrada la recepta original, però a partir d’avui, cada 20 de setembre la cedirem a tot el món i que cadascun faça la seua pròpia versió. L’únic requisit és que tinga molt afecte i molt amor. També, que posen en valor que la paella va nàixer ací i que és el nostre plat més internacional”, explica la tinent alcalde de l’Ajuntament de València, Sandra Gómez. “Volem recalcar que la paella no és de Mallorca ni de Catalunya ni ‘espanyola’: és valenciana. Aqueix és el seu autèntic origen i açò també ens aporta valor”.

LA PAELLA ÉS VALENCIANA

La paella ja té un punt de partida sobre el qual millorar la seua projecció al món. La paella és identificada internacionalment com un dels plats principals de la gastronomia espanyola però el seu origen valencià no compta amb el mateix reconeixement.

El World Paella Day suposa l’arrencada d’una iniciativa per a millorar el posicionament que, a més, està consensuada. “Aquesta iniciativa és coral. Ha sorgit d’aportacions de molta gent, de moltes organitzacions que s’han sumat i han treballat en els últims mesos per a fer possible aquest esdeveniment”, explica Bernabé. Entre elles, Turisme Comunitat Valenciana, l’Ajuntament de València, la Fundació Turisme València, la Federació Empresarial d’Hostaleria de València, la DO Arròs de València, la Wikipaella o el Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca.

Clau és el suport de Turespaña a aquesta aposta per situar en el mapa l’origen valencià d’aquest plat. Els seus 33 oficines van promocionar el World Paella Day en els seus respectius països. Segons explica Bernabé, “comptem amb la col·laboració dels seus professionals i les seues relacions amb restaurants espanyols en cada territori, amb mitjans de comunicació, amb agents turístics i turoperadors”.

Asistentes World Paella Day

Assistents al World Paella Day

PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT?

“Per a nosaltres, la paella té molt a veure amb el nostre estil de vida i parla de com som els valencians. És molt més que un simple plat. Entorn de la paella ocorren multitud de coses perquè és un esdeveniment social. Rendeix tribut a tota una tradició quant a elaboració, quant a la forma de menjar-la, compartir-la i gaudir-la”, ens recorda Antoni Bernabé.

Sota aquestes premisses, podria la paella optar a ser Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat? Perquè la definició que fa Antoni Bernabé de la paella com a esdeveniment encaixa molt bé amb la vocació d’aquests reconeixements. “Són temes que s’han posat sobre la taula”, reconeix, “encara que ens hem proposat anar pas a pas. Quan aquest esdeveniment estiga consolidat, ens va a anar ajudant a plantejar iniciatives, i una d’elles és sol·licitar la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, aprofundeix en aqueixa mateixa línia: “La paella està absolutament arrelada en la cultura gastronòmica valenciana però mai s’acaba de dir l’última paraula. És un ritual social que retrata a una societat oberta, cosmopolita, hospitalària. I que fa de la gastronomia un element d’unió i de fraternitat. És una font de creativitat i amb ella es pot arribar molt lluny. Em sembla que aquests valors aporten un element diferencial que hem de saber traslladar al conjunt de la humanitat. Per tant, em sembla un propòsit absolutament correcte i positiu i caldrà barallar i treballar per açò”.

Solament una setmana després la celebració del primer World Paella Day, l’Ajuntament de València va instar al Govern d’Espanya a impulsar la inscripció de la paella en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

Temas enlazados | |