MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

Qui no s’ha sentit alguna vegada perdut, estrany, confús o indecís en un carrer desconegut d’un lloc llunyà? Un moment en el qual desitgem que passe algú que “amablement” ens ajude a buscar l’allotjament que tan ansiosament esperem trobar.

“El turisme és un viatge que requereix de l’hospitalitat, precisament perquè és el millor antídot contra la vulnerabilitat que ens caracteritza com a éssers humans, més encara en terres estranyes”. Així es defineix en el Codi Ètic del Turisme Valencià.

L’hospitalitat comença amb l’empatia, quan ens reconeixem en l’altre i ens posem en el seu lloc, llavors cau la bena dels nostres prejudicis i veiem a les persones. Amb aquesta obstinació de difondre els nous “ambaixadors d’hospitalitat” de la Comunitat Valenciana naix el programa de formació “Hospitalitat Mediterrània” que està duent a terme Turisme Comunitat Valenciana. Té l’objectiu de divulgar valors com l’excel·lència i la qualificació professional. Experts de diferents àmbits, tant d’àmbit públic com a privat, argumenten qüestions sobre l’hospitalitat mediterrània com a marc de transformació turística en seminaris dirigits a professionals.

HOSPITALITAT COM A INNOVACIÓ HUMANA

“La Comunitat Valenciana és pionera a incloure en la seua estratègia turística l’hospitalitat”. Ho va destacar Iñaki Gaztelumendi, consultor de Basque Culinary Center, en el seminari celebrat a Gandia sobre Hospitalitat i Innovació. Per a aquest prestigiós expert del País Basc “els valencians estan en l’avantguarda en innovació”. En la jornada, Estefanía Osorio, professora i investigadora en Turisme de la UPV, va parlar sobre els quatre tipus d’innovació. La referent al producte, al màrqueting, al procés i a l’organització. Al seu judici “hem de seguir innovant en hospitalitat”, entesa no solament com “una transacció econòmica en la qual intervé empresa i client, sinó com un estat mental que ens gratifica ajudant als altres”. Un concepte que professionals amb gran reputació a nivell mundial tenen molt clar. Com Quique Dacosta, qui afirma que “l’art més noble és fer feliç als altres”.

CLIENTS O HOSTES?

Un atribut essencial en el concepte d’hospitalitat és considerar a tot aquell que ens visita com a hoste més que com a client. Una estratègia que ja contemplen nous actors que han transformat el turisme. Un eixemple es la plataforma Airbnb, que tracta els conceptes “hostes” i “amfitrions”. En definitiva, el turisme cada vegada més està connectat amb els sentits i les emocions. Cada viatger no cerca una destinació en si. Cerca una experiència turística que compartirà amb els seus familiars, amics i coneguts i que probablement, utilitzarà les xarxes socials per a açò.

DETALLS QUE DEIXEN PETJADA

Sabem que l’alegria és la font de la felicitat i que tots la cerquem cada dia. Cert és que no es necessiten grans coses per a provocar un somriure i fer feliç a qui ens visita. Manuel Alonso, restaurador de la Safor amb estel Michelín, cuida els detalls. Aprofita qualsevol oportunitat perquè les persones se senten bé en el seu restaurant i la clau està a “reflexionar i ser creatius”.

Dirigir-se al client pel seu nom quan crida al telèfon fix del restaurant. Dir-li “benvingut, està vostè en la seua casa” o que es porten la carta del menú personalitzada amb una dedicatòria del xef, són algunes de les iniciatives del propietari de Casa Manolo. Detalls que tenen un cost zero que deixen petjada en els qui els rep

Sens dubte, es tracta de xicotets gestos que diuen grans coses de la persona que els ofereix i omplen el cor de qui els rep i el més important, ajuden a fidelitzar i a fomentar nous prescriptors de la nostra destinació.

Per a Ferrán Adrià “la cuina és el quart motiu pel que un usuari tria un restaurant. Per darrere de la rebuda, l’espai i l’experiència”

Els sentits i les emocions són les que enriqueixen els nostres moments que, quan s’expliquen, es converteixen en històries; i en les quals els ambaixadors d’hospitalitat es convertiran en els vertaders protagonistes de les mateixes. Detalls que tenen un cost zero i que deixen petjada en qui els rep.