MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

TURISME PERSONALITZAT SEGONS EL TEMPS DISPONIBLE

Multitud de plataformes, apps, xarxes… ens ofereixen el seu contingut en funció dels nostres gustos i interessos però, què ocorre amb el temps disponible?. Quina variable resulta més definitiva en la nostra capacitat de decisió: l’interés o el temps del qual disposem? Una nova App introdueix aquesta variable per a oferir itineraris turístics personalitzats.

La idea és de l’estudiant alacantina Cristina Díaz i l’ha desenvolupada en el seu Treball Fi de Màster amb la tutorització de la Universitat d’Alacant i el Invat·tur. Es tracta d’un projecte que ha sigut reconegut com a Millor Treball Fi de Màster per la Càtedra d’Estudis Turístics Pedro Zaragoza de la Universitat d’Alacant. El seu títol: TRIP1CLICK: reinventant el sector turístic a colp de click.

Què és TRIP1CLICK, Cristina?

Es dirigeix a un nínxol de mercat no explotat, o almenys amb manques. Has de respondre a unes preguntes sobre els teus gustos i introduir el temps de què disposes. He triat Alacant com a ciutat pilot perquè és la que conec millor. He recopilat informació detallada de cada lloc, incloent l’ofereix hostalera. L’aplicació et permet valorar cada lloc. Els millor valorats apareixeran per damunt i els que no siguen consultats poden arribar a desaparéixer. La idea és aqueixa, encara que falten coses per definir, com millorar el model de negoci.

Com vas detectar la necessitat de crear una App turística?

Vaig estudiar Publicitat i Relacions Públiques i vaig estar d’Erasmus a Itàlia en el meu quart any. Vaig aprofitar la Setmana Santa per a viatjar amb els meus amics per diverses ciutats del país i ens vam adonar de la necessitat de preparar els itineraris turístics amb antelació perquè volíem visitar huit ciutats. Aconseguim planificar quatre, però no vam tindre més temps extra per a dedicar-li a les altres quatre. Comencem el viatge i sobre la marxa intentem fer itineraris, però no ens va ser possible.

I vas decidir posar-te a la feina per a solucionar-ho…

Sí. Vaig pensar que seria fantàstic que existira una aplicació que poguera transformar en plans i itineraris els gustos i preferències de cada usuari. Vaig arribar a Espanya amb aqueixa idea i vaig pensar: “Per què no ho fas tu?” Com no tenia coneixements turístics ni coneixements tècnics em vaig posar a buscar i vaig trobar un Màster de Direcció i Planificació en Turisme en la meua universitat. El màster em va facilitar formació pràctica en Invat·tur i participar en el Programa Explorer.

Què li va aportar la formació en Invat·tur?

David Giner, tècnic de projectes en Invat·tur, em va ajudar a desenvolupar la meua idea supervisant el meu Treball Fi de Màster en col·laboració amb el meu tutor, el professor de la UA, Fernando Vera. A més vaig assistir a formació sobre innovacions tecnològiques aplicades al turisme com el blockchain o la intel·ligència artificial. A més, vaig treballar directament en els projectes per al desenvolupament de Destinacions Turístiques Intel·ligents, en els plans de Villena o Vinaròs-Benicarló. Tota l’estada en Invat·tur em va servir per a conéixer com innovar en turisme.

I el programa Explorer?

Explorer ‘Joves amb idees’ és el programa d’emprenedoria del Banc Santander que ajuda a aterrar projectes impulsant el seu llançament al mercat. El programa ofereix formació, assessorament, premis en metàl·lic i viatges a Silicon Valley per als joves que aposten per transformar el futur amb idees innovadores. Té una durada de 6 mesos.

PREMIOS TFM TURISMO CATEDRA PEDRO ZARAGOZA

Cristina Díaz rebent el 1r Premi en la Categoria de Treballs Fi de Màster de la Càtedra d’Estudis Turístics “Pedro Zaragoza Orts”.

Quan estarà en marxa l’app?

Actualment hi ha un producte mínim viable que està en procés de millora, encara no està disponible per al públic. Vull continuar formant-me, i aqueix és el motiu pel qual el meu Treball de Fi de Màster s’ha convertit en un doctorat. L’objectiu és continuar apostant perquè és possible. I adquirir més coneixements.

Necessitaràs un equip per a desenvolupar el projecte…

A través de programes com Explorer o GENNERA, que vincula a estudiants amb empreses, he conegut a gent relacionada amb la tecnologia. Un dels meus professors em va posar en contacte amb un alumne del Màster d’Enginyeria que es va encarregar de la part tècnica. Per a la creació de l’algorisme, que encara està per dissenyar, compte amb la col·laboració d’un company de Telecomunicacions.

Però, efectivament, estic en procés de crear un equip perquè comence a desenvolupar el germen que ja tenim. Sobretot necessite persones per a la part tecnològica, perquè la sociològica la puc assumir jo. Ja estem començant a funcionar.

O siga, que et faràs emprenedora.

Efectivament, cal començar com startup per a poder dur a terme el projecte. En el Programa Explorer, en la Universitat d’Alacant, els coneixements estan molt vinculats a la Metodologia Lligen Startups, i t’ensenyen moltes eines, com el llenç Lligen Canvas, que et permeten en una simple ullada poder millorar el teu model de negoci.

En el mercat digital és més fàcil globalitzar-se. On tens posada la vista?

M’he centrat en Alacant perquè és la ciutat on viu. Però no vull limitar-me a una ciutat, sinó que anirem afegint les ciutats més importants d’Espanya per a anar a poc a poc ampliant el cercle fins a abastar el nivell nacional.

La teua idea t’ha portat a iniciar-te en l’emprendedurisme. Tenies pensat abans muntar la teua pròpia startup?

Mai havia pensat ficar-me en temes d’emprenedoria i la veritat és que em trobe molt còmoda. L’últim premi del Programa Explorer és anar a Silicon Valley i encara que no el vaig obtindre, se’m va presentar l’oportunitat de viatjar juntament amb un grup de participants del programa fins allí. Durant els mesos previs havia llegit molt de sobre startup que havien sabut guanyar-se un lloc dins de la famosa Vall del Silici, més conegut com Silicon Valley. Durant la meua estada allí visitarem Facebook, Airbnb, Uber, Apple i diversos coworking i recorde que vaig pensar que volia seguir per ací. Sens dubte, després d’aquesta bella experiència crec que la clau de l’èxit està molt lligada a la idea de motivació constant, sent el vertader motor impulsor a l’hora de generar un canvi.

Tot per una idea.

El meu era una idea i la volia dur a terme, perquè si no ho fas, continua sent una idea. He perdut la por al fracàs: unes vegades es guanya i unes altres s’aprén. No hi ha guanyadors ni perdedors. Hi ha aprenentatge constant, això et nodreix molt, coneixes a gent brillant i talentosa. Diria a la gent de la meua edat que si tenen una idea al cap que vagen per ella, encara que siga com a hobby al principi. Ho pots compaginar, la Universitat d’Alacant et facilita eines i pots traure les coses avant.