MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

FORMACIÓ EN TURISME ACTIU I SEGURETAT EN LA XARXA CDT

El turisme actiu és una experiència cada vegada més sol·licitada pel turista actual que cerca, no solament visitar una destinació, sinó sentir emocions. Per això, les empreses de turisme actiu treballen amb professionals ben formats, titulats i coneixedors de les normes i mesures de seguretat per a oferir les seues experiències amb garanties de qualitat i seguretat.

Des de Turisme Comunitat Valenciana es para especial atenció per a potenciar aquest producte turístic com a estratègic pel seu valor dinamitzador del territori d’interior i per la seua capacitat desestacionalizadora.

Davant aquesta demanda de professionalització, la Xarxa de Centres de Turisme ofereix la possibilitat de formar-se per a ser un professional del turisme actiu amb coneixements específics en les diferents activitats vinculades.

Segons destaca Javier González, director de la Xarxa de Centres de Turisme, “en algunes localitats d’interior, com Venta del Moro, s’han creat quasi una desena d’empreses dedicades al turisme d’aventura gràcies a les nostres actuacions de formació i l’impuls de les ajudes que atorga Turisme Comunitat Valenciana.”

La Xarxa programa dos o més cursos d’aquest àmbit cada any, amb temàtiques concretes que van des de plans de seguretat i emergències, primers auxilis en la naturalesa, orientació i GPS, rescat en muntanya, evacuació o coneixement dels diferents serveis sanitaris, entre altres.

Per a aquesta formació, els Centres de Turisme compten amb la col·laboració de l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu de la Comunitat, CV Activa.

DESTINACIÓ DE TURISME ACTIU SEGUR

“El turisme actiu està de moda”, diu el president de CV Activa, Fernando Falomir, qui assegura que és un turisme nou en alça, ja que l’experiència emocional en el medi natural atrau cada vegada més públic. “Només has d’encendre la televisió i comprovaràs que gran part dels anuncis de cotxes inclouen persones practicant esports en plena naturalesa, utilitzen l’esport de risc en els seus anuncis perquè saben que atrau els espectadors”, destaca. Igualment, el gerent de CV Activa, Pedro Carrasco, insisteix que “la gent ja no va a la costa solament a estar a la platja, vol viure una experiència divertida que puga compartir a través de les seues xarxes socials amb vídeos o fotos”.

El repte és donar resposta a aqueixa demanda amb una oferta turística de qualitat. Segons Carrasco, el turisme actiu és un gran dinamitzador dels territoris d’interior que compten amb aqueix entorn natural però que encara no han explotat aqueixos recursos. Ara bé, afig que “hem d’apostar fort per la professionalització per a traure-li partit a tot aqueix patrimoni natural amb una oferta amb garanties de seguretat, a més de ser capaces de promocionar la Comunitat Valenciana com una destinació de turisme actiu segur”.

CERTIFICATS DE PROFESSIONALITAT I FORMACIÓ CONTÍNUA

En aquest àmbit és important també la formació contínua. Tal explica Carrasco, els professionals del turisme actiu han d’estar actualitzats, analitzar els diferents riscos per a actuar en conseqüència i, per això, han d’assajar periòdicament les tècniques d’emergència. “Nosaltres fem molt recalcament en la formació i el reciclatge”, insisteix.

Segons Falomir, “la Xarxa CdT és una plataforma molt bona per a oferir aquesta formació als treballadors en actiu. Es tracta d’una formació de qualitat, reglada, estructurada en cursos de 40 hores i que atorga certificats de professionalitat en diferents competències”.

FORMACIÓ PER A la CREACIÓ D’EMPRESES

En moltes ocasions, les petites empreses de turisme actiu naixen de la vocació dels seus fundadors per la pràctica de l’esport d’aventura. Ara bé, sovint, aquests emprenedors manquen de la formació empresarial necessària per a portar a bon port la seua afició com a negoci rendible.

En aquest sentit, Falomir detalla també la importància de la formació per a directius d’empreses. “En el meu cas, vaig començar sent guia i he acabat sent gerent d’una cooperativa de turisme actiu, Viu Natura Coop. Amb això vull dir que hi ha moltes coses que pots aprendre en la pràctica del dia a dia, però si reps una formació específica de qualitat sobre negoci, màrqueting o fins i tot gestió del temps pots ser un professional més competitiu”.

Igualment, és imprescindible conéixer quins requisits legals ha de complir una empresa que vulga oferir turisme actiu. Aquest tipus d’activitats estan regulades per un decret en vigor des de 2012 publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

CURSOS DE TURISME ACTIU I SEGURETAT PER A 2019

Alacant

  • 25-27 de març: ‘Primers auxilis en la naturalesa’

Castelló

  • 4-5 març: ‘Orientació en muntanya amb GPS’
  • 1-3 abril: ‘Conducció i guiatge de grups en activitats de turisme actiu’
  • 6-10 maig: “Primers auxilis en la natura”

València

  • 26-28 febrer: ‘Planificació de seguretat i emergències per a empreses de turisme actiu’
  • 9-11 abril: ‘Tècniques de viatge en vies ferrades’
Temas enlazados | ||