MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

FORMACIÓ UNIVERSITÀRIA GRATUÏTA EN GASTRONOMIA

La Xarxa de Centres de Turisme imparteix titulacions universitàries especialitzades en Cuina i Serveis de Restaurant al voltant de la Gastronomia Mediterrània.

Per primera vegada la Xarxa de Centres de Turisme ofereix cursos amb titulació universitària. Gràcies al conveni entre Turisme Comunitat Valenciana i la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat de València aquest mes s’han engegat dos cursos. Tots dos són totalment gratuïts de 250 hores de durada distribuïdes en tres mesos.

Aquesta formació contínua i especialitzada en Cuina i Gastronomia Mediterrània i Serveis de Restaurant s’imparteix en els centres de Castelló, València i Alacant de la Xarxa de CdT. “Són el preàmbul d’una formació més sòlida i completa de mil hores prevista per a 2019”, anuncia Javier González, director de la Xarxa de Centres de Turisme. “Açò significa un punt d’inflexió molt important”, opina González. “Des del punt de vista formatiu, focalitzem els esforços en aquells sectors on més inserció laboral hi ha. És el cas de l’hostaleria i, especialment, en cuina i sala”, argumenta.

La Xarxa de Centres de Turisme és coneguda per impartir una formació molt aplicada. Està consensuada amb les pròpies empreses del sector i aconsegueix un alt nivell d’inserció. A més, ara s’aposta per unir ciència i pràctica en col·laboració amb les universitats. D’aquesta forma la Xarxa de CdT aconsegueix distingir-se entre l’oferta educativa actual en hostaleria. És l’única escola que ofereix formació universitària gratuïta en gastronomia. La Xarxa trenca així amb la idea que el preu de la matrícula és proporcional a la qualitat de l’educació.

Servicio de hostelería

A la Comunitat Valenciana som ambaixadors de l’Hospitalitat Mediterrània.

PROFESSORS D’UNIVERSITAT I PROFESSIONALS DE CUINA

Els cursos constitueixen un mètode innovador de formació en hostaleria, ja que estan impartits per professors de la universitat i professionals de la cuina i de la sala. Es basen sobretot en l’experiència pràctica i en l’aprenentatge de les característiques fonamentals de la dieta mediterrània. També, en el coneixement del producte i en la diferenciació cultural d’aquest estil de vida.

“El més important d’aquests cursos és que participa el professorat de les universitats”, valora González. “Es tracta que els professors de la universitat donem respostes científiques a les preguntes que es fa el sector gastronòmic”, apunta Ana Zaragoza, coordinadora acadèmica del màster d’arrossos i alta cuina mediterrània aplicada de la Universitat d’Alacant.

ESTUDIS UNIVERSITARIS DE GASTRONOMIA

Les universitats valencianes porten temps treballant per a formalitzar estudis relacionats amb la gastronomia i la dieta mediterrània. És el cas de la Universitat d’Alacant, on s’han engegat per primera vegada estudis de gastronomia, tant de grau com de postgrau. Ana Zaragoza, també coordinadora acadèmica de GASTERRA, confirma l’aposta clara de la Universitat d’Alacant per “la professionalització i la formació de qualitat en gastronomia”. I ho demostra amb la creació del nou Màster en arrossos i alta cuina mediterrània. Uns estudis que compten amb “el suport de Turisme Comunitat Valenciana”.

Zaragoza valora positivament la col·laboració entre la UA i TurismeCV per al desenvolupament de la formació universitària en la Xarxa de CdT. “És una manera d’impartir formació de qualitat amb suport científic a un sector que mancava de tot açò”, explica. A més, per a Saragossa, es tracta de “una simbiosi molt bona perquè la universitat pot aportar tota la ciència del coneixement i els CdT l’experiència pràctica en cuina”.

La professora il·lustra el valor que pot aportar la universitat a la formació gastronòmica amb un exemple senzill. “Normalment, en la cuina s’ha treballat per prova, assaig, error. La cocció de l’arròs és una labor que es fa de manera rutinària fins a trobar la fórmula segura. Des de la ciència, açò ho tenim totalment fonamentat”, explica. I argumenta que a nivell de salut van a poder aportar “coneixements totalment actualitzats basats en l’evidència científica”.

Arròs caldós

La gastronomia valenciana va més enllà de la paella.

PER QUÈ ESTUDIAR GASTRONOMIA MEDITERRÀNIA EN LA XARXA DE CDT?

La dieta mediterrània està reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Constitueix un estil de vida de referència i ser un element que propicia la interacció social.

“És una bandera que tenim, que s’ha promocionat a nivell mundial i que estem perdent”, opina la doctora Zaragoza. La nostra dieta constitueix una forma excel·lent d’alimentar-se per a obtenir un bon estat de salut. També afavoreix la longevitat i la qualitat de vida. “És important reprendre tota aqueixa tradició culinària per a posar-la en valor. Així s’està fent en promocionar la formació”, argumenta. “A través de la formació dels professionals de la gastronomia anem a aconseguir que el turista no solament vinga a menjar. Al final, volem que es submergisca en la nostra cultura i conega la nostra dieta saludable”, conclou.

Ser especialista en Gastronomia Mediterrània és un valor en alça. Javier González creu que la Comunitat Valenciana pot constituir una marca per si a soles en aquest tipus de cuina. S’està forjant el seu reconeixement com a destinació gastronòmica. Cada vegada més, la gastronomia és un dels factors fonamentals en l’elecció de destinació. De fet apareix en la quarta posició entre les motivacions de la visita a la Comunitat Valenciana segons l’última enquesta de les oficines de la Xarxa Tourist Info.

És important oferir un producte de qualitat però alhora diferencial, únic de la Comunitat Valenciana. “Som ambaixadors de l’Hospitalitat Mediterrània i hem de saber transmetre-ho també en l’hostaleria”, recalca el professor de cuina del CdT de València, Joan Clement.

DINS DE L’AULA

El professor de cuina Joan Clement ens permet assistir a una de les seues classes. Imparteix dos mòduls en el curs de Cuina i Gastronomia Mediterrània del CdT de València. “Vaig a donar a conèixer els productes culinaris de la terra, veure què varietats existeixen, els tastarem i veurem què utilitat li podem donar en la cuina”, avança.

“En moltes de les meues classes tindrem productes amb DOP i IGP”, ens explica orgullós mentre rep e-mails de confirmació. “M’han confirmat ja Kaki Ribera del Xúquer, IGP Cítrics Valencians i Granada Mollar d’Elx. Estan encantats de col·laborar perquè per a ells és un valor arribar directament als cuiners”, anuncia Clement.

Cítricos Valencianos

Les normes de qualitat de la IGP Cítrics Valencians concedeixen al consumidor un alt grau de confiança.

Entre els formadors del curs de Cuina i Gastronomia Mediterrània estaran cuiners de la talla de Juan Carlos Galbis o Vicente Patiño. Les sessions combinaran teoria i pràctica. Aquesta última, representarà un 70% del total de les hores. “Hem de conèixer molt bé el producte abans de començar a treballar-ho”, explica Clement. Després, “veurem com fer-ho mitjançant la pràctica perquè, al cap i a la fi, és una formació enfocada a cuineres i cuiners professionals”.

Clement anticipa que en les seues classes “treballarem amb el kaki. Ho cuinarem tant dolç com a salat. Anem a veure com integrar els productes de proximitat en les nostres cuines i conèixer què valor tenen”. Insisteix que es tracta de “ser pràctics” i que “cuinant diferents plats i tocant els aliments és com millor s’aprèn”. Finalment explica que gràcies als cursos de formació dels CdT, es va a poder “conjuminar teoria i pràctica de la mà dels millors professionals i formadors”.

LA XARXA DE CDT EN EL TEU SMARTPHONE

Per a accedir de forma fàcil i còmoda a tota la formació que ofereix la Xarxa de CdT sobre turisme i hostaleria, s’ha creat l’aplicació per a smartphones “CdT Centres de Turisme”.
Descarga la APP

Descarrega la APP en el teu mòbil.

La Xarxa de CdT està formada per set centres físics situats a Castelló de la Plana, València, Gandia, Dénia, Benidorm, Alacant i Torrevella. Completa la Xarxa un CdT d’Interior creat per a satisfer les necessitats específiques de formació en les comarques de l’interior. Finalment, el CdT i-formació és la plataforma docent online que elimina els desplaçaments, estalvia temps i permet la llibertat horària per als professionals amb menor disponibilitat.